A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Cello Festival

CelloFest Nemzetközi Csellófesztivál Székesfehérvár

Négy nemzetközi hírű csellóművész és egyetemi tanár ötletével és közreműködésével 2015-ben Európai Uniós támogatással Lingenben, Németországban került megrendezésre az I. Európai Csellófesztivál. A fesztivál alapító professzorai: Marcio CARNEIRO (Brazília-Svájc), Olaf NIEßING (Németország-Chile), ONCZAY Csaba (Magyarország) és Matias de Oliveira PINTO (Brazília-Németország) voltak. Mindannyian elismert gordonkaművészek, ezen kívül közös erényük, hogy fontosnak tartják az ifjú tehetségek nevelését, felfedezését, patronálását. A négy elismert csellista közül hárman már elvitték hazájukba ezt a nagyszabású fesztivált, ugyanis 2016-ban Brazíliában, 2017-ben pedig Chilében került sor a folytatásra. Ezért is érezzük úgy, elérkezett az idő, hogy 2018 őszén negyedikként Magyarország is megrendezze Székesfehérváron ezt a már szép hagyományokkal rendelkező Csellófesztivált.

A szakmai vezetést a Kossuth-díjas gordonkaművész Onczay Csaba látja el, aki szoros kapcsolatban áll a fesztivált támogató szakmai szervezetekkel, európai és Európán túli zeneművészeti egyetemekkel, szakpedagógusokkal. Magyarország évtizedek óta kimagasló eredményeket ér el a gordonkajátszás terén, folyamatosan bukkannak fel a nemzetközi élvonalba felsorakozó gordonkaművészeink (Fenyő László, Várdai István, Devich Gergely). Erre a pozícióra építve egy nagyszerű fesztivált rendezünk Székesfehérváron. A fesztivál zongorakísérői Homor Zsuzsanna és Dani Imre zongoraművészek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai, akik nemzetközi versenyek és kurzusok meghívott kísérői itthon és külföldön egyaránt.

Az egy hetes fesztivál alatt a fiatal csellistáknak a kiváló művésztanárok kurzusokat tartanak egyéni és zenekari formációkban. Ősbemutatóra kerül sor a fesztiválra íródott művek előadásával, valamint a részt vevők szimpózium keretében ismerkedhetnek meg egy kicsit mélyebben Kodály, Bartók és Popper csellóra írt műveivel, és a magyar zeneirodalommal.

A mesterkurzuson kívül 2018. november 28-án 11 órától ingyenes ifjúsági hangversenyt rendezünk az általános iskolásoknak és középiskolásoknak a Szent István Művelődési Házban, természetesen csak csellóval, sok csellóval. Nagyon érdekes lehet a közönség számára, hogy a hasonló korú fiatalok milyen tehetséggel, tudással bírnak, szeretnénk bemutatni a cselló minden lehetőségét a klasszikus zenében illetve a jazz műfajban is.

A fesztivál nyitó hangversenye 2018. november 25-én 18 órakor a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI épületében, a záró koncert a Hiemer-házban lesz 2018. december 2-án 19.00 órától, ahol hallható lesz a csellózenekar, valamint kamara és szóló művekkel szerepelnek a fesztivál csellistái.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével hangversenyt szervezünk a Szent István Művelődési Házban 2018. november 29-én 19.00 órától. A koncerten a világhírű professzorok kiváló tanítványaikkal közösen mutatkoznak be, különböző összeállítású cselló együttesekkel és versenyművekkel. A koncertre a belépés díjtalan.

A rendezvény sokszínűsége, színes programjai miatt a fesztivál hangversenyei nagy érdeklődésre számíthat Székesfehérvár zeneszerető közönségétől. Várunk sok kiváló hazai fiatal csellistát, Európából és a távolabbról érkező tehetséges ifjú művészt a 2018. november 25. – december 2. között megrendezendő CelloFest Nemzetközi Csellófesztiválra Székesfehérváron.

CelloFest_2018-1