A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Üdvözöljük!

Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Szeretettel köszöntöm az Alba Regia Szimfonikus Zenekar honlapján!

 

"A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” -  hangzik Morus Szent Tamás gondolata. A klasszikus zene művelői és értői nem ósdi, poros antikvitásokban gyönyörködnek, hanem egy letisztult világ szépségei között töltenek el némi időt. Egyre többen vannak itt Székesfehérváron és a régióban, akik mind gyakrabban látogatnak el hangversenyeinkre, hogy ebben a varázslatos világban együtt bolyonghassanak az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral és vendégeivel. Idén is kiváló művészek vezetnek fel Bennünket egészen a Parnasszosz tetejére, a múzsák otthonába miközben a láng a kezünkben van, hogy továbbadjuk. Osztozzunk hát belőle mindannyian, s vigyük hírét mások örömére is!

Major István, igazgató   

kamara_hirdetés 

Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat 2019.

Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy 1949-ben szerzett diplomát a Zeneművészeti Főiskola zongora és zenetanár szakán. A karnagyképzőt Ferencsik János mesterkurzusán végezte el. 1946-1963 között általános iskolai énektanárként dolgozott, 1954-től a Vakok Homéros Kórusának karnagya volt egészen 1963-ig, amikor Székesfehérvárra költözött, ahol a Zeneiskolában tanított zongorát és összhangzattant. Ezen kívül tanított és kórusokat vezetett a város másik két iskolájában és a Teleki Blanka Gimnáziumban és a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Technikumban. Az Alba Regia Táncegyüttes zenei tanácsadója volt, valamint a megyei karnagyi klub titkári teendőit látta el évtizedeken keresztül. 1963 óta haláláig évtizedeken át Székesfehérvár zenei életének meghatározó egyénisége volt. Somorjai Ferenc valóságos zenei intézményként Székesfehérvár hangverseny-életének utolérhetetlen szervezője és a város kulturális közéletének jellegzetes színfoltja volt.

Sok évtizedes, kiemelkedő zeneszervezői, szakmai és közéleti életútját a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével ismerték el és elsőként részesült a város zenei elismerésében, a Fricsay-díjban. Somorjai Ferenc 2009-ben hunyt el 86 éves korában. Oktató-nevelő munkáját mindig nagy hivatástudattal végezte. Tanítványai szerették, ragaszkodtak személyéhez, még dolgozó felnőttként is kérték segítségét, tanácsait. Aktív közösségi ember volt és fiatal kollégáit mindig segítette, szakmai tanácsokkal látta el. Derűs, hangulatos légkört teremtett maga körül. 

Somorjai2019_web

Farkas Ferenc Hangversenybérlet 2019/2020

Farkas Ferenc a huszadik századi magyar komponista nemzedék egyik legkiválóbb képviselője, valamint az újabb, a század közepén fellépett generáció legnagyobb jelentőségű nevelője volt. 1905-ben született Nagykanizsán és 2000. október 10-én hunyt el Budapesten.

Páratlanul hosszú életútját mindvégig aktivitás és kreativitás jellemezte, életműve ettől olyan rendkívül sokrétű és gazdag. Az érettségit követően Siklós Albert irányításával tanult tovább és szerzett zeneszerzői diplomát 1927-ben. Két évig a Városi Színház korrepetitora és dirigense volt, majd 1929-től 1931-ig Rómában Ottorino Respighi mesteriskolájában tökéletesítette tudását. Farkas Ferenc nemcsak a zene, hanem a képzőművészet és az irodalom alapos ismerője is volt. Enciklopédikus tudása és széles látóköre segítette hozzá, hogy stílusformálódásának idején meg tudta őrizni egyéniségét a hazájában meghatározó Bartók és Kodály hatása mellett. Több jeles magyar zenetudós, zeneszerző is volt része az ő életének, akitől tanulhatott, tanárként pedig ismert magyar zeneszerzők köszönhetnek személyének igen sokat, így Petrovics Emil, Kurtág György vagy Szokolay Sándor is.

1935-től foglalkozott tanítással, először a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskolában, majd 1941-től a kolozsvári konzervatóriumban, amelynek 1943-44-ben igazgatója volt. Emellett a kolozsvári, majd 1945-től a budapesti opera kórusvezetőjeként is dolgozott. 1946 őszén, a második világháború után a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium tisztviselője, és felkérték a Pátzay Pál kezdeményezésére megalapított Székesfehérvári Zenekonzervatórium vezetésére is. Az intézmény egy évvel később bezárásra került ugyan, de mi fehérváriak az 1950-ben létrehozott Állami Zeneiskola elődjének tartjuk az ő konzervatóriumát.

Az évtizedek alatt született hetvennél több filmzenéje, valamint számtalan színpadi kísérőzenéje és rádiójátéka révén páratlan kompozíciós rutint szerzett: e műfajok egyik legsikeresebb mesterévé az tette, hogy a legváratlanabb elvárások szerint már fiatalon is képes volt bármilyen műfajban, stílusban és karakterben ihletett muzsikát komponálni.

Életművének sokrétűsége nem csak az előadói apparátus, hanem a műfajok tekintetében is megmutatkozik. Színpadi alkotásai között operák, balettek, daljátékok, operettek és színpadi játékok egyaránt találhatók. Ezek közül a legjelentősebbek: A bűvös szekrény, a Furfangos diákok, a Kossuth-díjas Csínom Palkó, az Egy úr Velencéből. Ezen kívül számtalan zenekari-, szóló- és kamaradarabot, versenyműveket, kantátákat, miséket, kétszáznál több kórusművet, száznál több dalt és népdalfeldolgozást komponált.  

farkasferenc2019_web

 

Tisztelt Támogatók!

Köszönjük, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatták az Alba Regia Szimfonikus Zenekar munkáját.

A felajánlott 31.245.- Ft-ot a Zenekar Alapító okiratában megfogalmazott célokra használtuk fel.

Kérjük, lehetőségeikhez képest a jövőben is támogassák felajánlásukkal a Zenekar célkitűzéseit! Adószámunk: 15827021-2-07

A felajánlásokat köszöni: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

 

következő eseményeink

+ összes esemény

vendégművészeink

híreink

+ összes hír