A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Farkas Ferenc Bérlet V.

Műsor:

Stravinsky: Suite No 1. és No 2.

Haydn: Sinfonia concertante

Mozart: C-dúr „Linzi” szimfónia K.425.

Közreműködnek a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólistái:

Holger Groh (hegedű)

Wolfgang Härtel (gordonka)

Herbert Maderthaner (oboa)

Sophie Dartigalongue (fagott)

Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Vezényel:

Halász Péter

Ifjú muzsikusoknak, pedagógiai céllal írta Igor Stravinsky (1882–1971) a Három könnyű darabot két zongorára (1915-ben), amelynek mindhárom eleme szenvedélyes ajánlással kezdődik a komponista kortársainak, Alfredo Casellának és Eric Satie-nak, illetve az Orosz Balett legendás impresszáriójának, Szergej Gyagilevnek. Mindez arra utal, hogy a szerző nemcsak a gyerekekre gondolt, de felnőtteknek is címezte az elbűvölő miniatúrákat. 1917-ben, az Öt könnyű darabot két idősebb gyermekének szánta Stravinsky, kimondottan nevelési célból. Az egyszerűbb dallamokat a második zongorán nehezebb, képzettebb technikát igénylő kísérő szólam egészíti ki, amelyet feltehetően maga a komponista játszott annak idején. Ezekből hangszerelte két Szvitjét kis zenekarra 1921-ben és 1925-ben, bensőséges tánctételekkel, előrevetítve a munkásságában kiemelkedő szerepet játszó neoklasszicizmus kibontakozását.

A sinfonia concertante lényeges eleme, hogy olyan versenyműszerű kompozíció, amelyben nem egy, hanem két vagy több szólista áll szemben a zenekarral. A szimfonikus alkotóelemek éppoly fontosak, mint a versenyműszerűek, de legalább ennyire meghatározó a szólisták zenei magatartásának kamarazenei jellege. Joseph Haydn (1732–1809) 1792-ben, Londonban keletkezett, a műveit rendszerező Hoboken-jegyzékben I:105-tel jelölt B-dúr Sinfonia concertantéjában hegedű, cselló, oboa és fagott „verseng” a zenekarral. Műfaji előzményként a barokk concerto grossót és versenyműveket lehet megnevezni, az Esterházy-rezidencián tevékenykedő Haydn azonban már a mannheimi iskola finomításait is alkalmazta művében. A Londonban koncertező, idősödő mester e darabját mintegy válaszként írta korábbi növendéke, Ignaz Pleyel hasonló szerkezetű, nagy sikert arató műveire, és számításai be is igazolódtak: az életműben különlegesnek ható alkotást, amelynek ősbemutatóján Haydn impresszáriója, maga Johann Peter Solomon volt a hegedűszólista, átütő tetszést aratott és a következő londoni turnén újra előadták.

Hogy apja, testvére és barátai megismerhessék ifjú hitvesét, Constanzét, Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) Salzburgba utazott 1783 őszén. Nem időztek ott sokáig, első sorban azért, mert Leopold Mozartot nem érintette meg különösebben a házasság ténye és a hűvös fogadtatástól a házaspár nagyon csalódott volt. Ezért Salzburgból Bécsbe tartva, Johann Joseph Thun gróf vendégeként egy darabig Linzben időztek. Október 31-én Mozart a következőket írta apjának: „Kedden, november 4-én itt, a színházban akadémiát [vagyis koncertet] adok – és mivel egyetlen szimfóniám sincs nálam, esztelen sebességgel épp egy újat írok, amellyel addigra el kell készülnöm.” A mutatvány sikerült: az utókor által „Linzi”-nek elkeresztelt C-dúr szimfónia bemutatóját 1783. november 4-én valóban megtarthatták. Az üstdob–trombita páros komoly, fenséges hangzást kölcsönöz a műnek, s ez különösen élvezetes az első tétel – feltehetően Haydn hasonló szimfóniaindításai hatására született – lassú bevezetőjében.

Halász Péter Budapesten született. Szülővárosában folytatott zongora és zeneszerzői tanulmányok után a Bécsi Zeneművészeti Egyetem karmester szakán diplomázott Leopold Hager tanítványaként. Mesterkurzusokon Bernard Haitink tanítványa volt. Fischer Ádám asszisztenseként dolgozott a kismartoni Haydn Fesztiválon. A Zürichi Operaház operastúdiójának korrepetitora volt, majd a Mainzi Állami Színházban először vezénylő korrepetitorként, később karmesterként dolgozott. Ezután az Aacheni Operaház és Szimfonikus Zenekar helyettes főzeneigazgatója és első karmestere lett. A Magyar Állami Operaházban 2010 óta dirigál vendégként. 2013–2016 között az Operaház főzeneigazgatója volt, ahol többek közt R. Strauss: „Az árnyék nélküli asszony” c. operájának magyarországi és Thomas Adés: „A vihar” c. operájának kelet európai ösbemutatóját, valamint Wagner Ring tetralógiájának bemutatóit vezényelte. Az elmúlt években vezényelt vendégként a Hamburgi Állami Operában, a karlsruhei Baadisches Staatstheaterben, a Staatstheater Saarbrückenben, a Staatstheater Kasselben, koncertezett a Nürnbergi Filharmónikus Zenekarral, valamint Kocsis Zoltán meghívására a Nemzeti Filharmónikus Zenekarral. 

Holger Groh, a Bécsi Zongoraötös első hegedűse, a Bécsi Trombitások és Vonósok koncertmestere, a Bécsi Virtuózok és a Bécsi Filharmonikusok tagjaiból 2002-ben alakult Steude-kvartett közreműködője. Hangfelvételei között több mű ősbemutatója is szerepel, szólistaként több zenekarral – például a Bécsi Bach-szólistákkal, a Grazi Szimfonikusokkal – szerepelt már.

Wolfgang Härtel Grazban végezte zenei tanulmányait, első szerződése a bécsi Volksoperhez kötötte, ahol szólócsellista volt. Majd a Staatsoper tuttistája lett, számos alkalommal vett részt a világszerte közvetített újévi hangversenyben. Egyfajta pozitív idegesség előzi meg ilyenkor a fellépését: „csodálatos dolog abban a tudatban játszani, hogy zenénket az egész világon hallgatják” – nyilatkozta egy alkalommal. „Feszült vagyok, de egyáltalán nem kellemetlen feszültség, amit érzek.”

Herbert Maderthaner muzsikus családban nevelkedett, először édesapja fúvós zenekarában klarinétozott, ám annyira magával ragadta az oboa hangzása, hogy 15 évesen hangszert váltott. 2005-ben a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződtették, ám hamarosan próbajátékra ment a Staatsoper zenekarához, ahol 2010 óta második oboista és angolkürtös. Nagyon erősen kötődik a kamarazenéhez, több formációban is dolgozik, fellép a Bécsi Virtuózokkal, 2008 óta a Theophil Ensemble tagja.

Sophie Dartigalongue gitár- és klarinét-tanulmányokkal kezdte zenei pályafutását és 12 évesen váltott fagottra. A lyoni Conservatoire National Supérieur növendéke lett, majd 2011-től a Berlini Filharmonikusok Karajan-akadémiájára nyert felvételt. Egy évvel később a Berlini Filharmonikusok szóló-kontrafagottistája lett; 2015 óta a Staatsoper szólófagottosa. Számos versenygyőzelmet mondhat magáénak, a legrangosabb zenekarok kérik fel szólistának, 2013 óta mesterkurzusokat tart Japánban, Argentínában, Spanyolországban és Portugáliában. 2014 óta a legnevesebb fagottot készítő cég „arca”: Püchner-művész. 2017 október 3-án a Müpában is eljátszotta ugyanezt a darabot, amikor a Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényelte.

 stravinsky

 

  • dátum:
  • helyszín:
  • időpont:
  • 2018. Május 14.
  • Vörösmarty Színház
  • 19:00

Jegyek és Bérletek

vissza