A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Mozart in the castle

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje a 14. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon.

2018. június 1-3. között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány ismét megrendezi az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat (kiállítás és vásár), amely minden évben számot tart a látogatók örömére és a szakemberek érdeklődésére. 

Díszvendég országok: Ausztria, Bulgária, Franciaország. A konferencia kiemelt témái: Tűlevelű fák, vízinövények

 

Műsor:

Mozart: Sinfonia concertante

Mozart: A-dúr szimfónia KV.201

Grie: Peer Gynt - Solveig dala

Szólisták:

Fóris István - oboa, Dávid József - klarinét, Harsányi Zsolt - fagott, Kovács Gergely - kürt

Vezényel:

János Ács

1778-as párizsi utazása során ismerte meg Mozart a kor méltán leghíresebb zenei együttese, a mannheimi zenekar kiváló fúvósművészeit: a francia fővárosból írott levelei be is számolnak egy barátai számára készülő, négy szólistára és zenekarra szánt Sinfonia Concertante komponálásáról – ám a mű kézirata eltűnt. A 19. század elejéről fennmaradt másolat (melyben az eredetileg tervezett fuvolát már klarinét helyettesíti) hitelessége így kérdéses: a kutatás álláspontja szerint mindazonáltal nem kizárható, hogy valóban tartalmaz Mozart-zenét. Ugyanakkor nem vitás, hogy a kompozíció magas színvonalon képviseli a német-osztrák hagyományból oly jól ismert divertimento-hangvételt: a lassú tétel önfeledten boldog zenéje, vagy a finálé szellemes, a játékosok virtuozitására építő variációi elsőrangú szellemi élvezetet nyújtanak a hallgatóságnak. A versenyművet követő szimfónia kapcsán már nincsenek kétségeink: az 1774 áprilisában keletkezett A-dúr szimfónia mérföldkő Mozart életművében intim hangvételével, érett mesterre valló erőteljes, magabiztos kidolgozásával. A Sinfonia Concertante szólóit a zenekar művészei (Fóris István – oboa, Dávid József – klarinét, Harsányi Zsolt – fagott, Kovács Gergely – kürt) szólaltatják meg, Ács János vezényletével.

Szöveg: Szabó Balázs

(A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!) 

Nyitva tartás: Péntek: 14.00-19.00 (10 és 14 óra között a szakma képviselőit várják a szervezők) Szombat – vasárnap: 09.00-19.00 

 

 

művészek

  • dátum:
  • helyszín:
  • időpont:
  • 2018. Június 02.
  • Károlyi-kastély (Fehérvárcsurgó)
  • 18:00

Jegyek és Bérletek

Belépők a helyszínen válthatók: 1 300 Ft és 1 000 Ft (diák, nyugdíjas)

vissza