A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

A barokk nyomában - interjú Miklósa Erikával

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesünkkel Vakler Lajos, a székesfehérvári Városi Televízió riportere beszélgetett.

Tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar templomi hangverseny sorozatát. Ebben az az esztendőben a Barokk Év jegyében, a tradícióknak megfelelően, a Szent Imre, a Ciszterci és a Szent Sebestyén templom ad otthont a koncerteknek. A székesfehérvári születésű, jelenleg Finnországban élő és tanító, Marosvári Péter nagy sikerű orgonakoncertje, és az Junior Príma-díjas, In Medias Brass, „Barokk körbetekintés” hangversenye után, néhány év szünetet követően ismét köszönthetjük Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesünket, a Harmonia Albensis pódiumán. Miklósa Erika, veretes pályafutása során valamennyi rangos díjat - itthon és külföldön - elnyert; akit Milánótól New York-ig a világ legjelentősebb operaszínpadain is ünnepelnek, számtalanszor bizonyította, milyen alázattal érkezik meg hozzánk – Székesfehérvárra, haza. Július 19-én, a Ciszterci templomban, „ A barokk vonzásában” koncerten, Karosi Bálint, a világszerte ismert és elismert orgona, klarinét és csemballó művész, és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szólistáinak társaságában, Johann Sebastian Bach: Ich Habe Genug oratóriumát hallhatjuk Miklósa Erikától a hangversenyen, felcsendül Bach remekműve, a Branderburg Concerto, illetve, Karosi Bálint, Vivaldi stílusában írott darabjával komponistaként is bemutatkozik.

erikamiklsa-portrait-ff-kicsi-cmscrop

V.L. Évről évre megértük, hogy ott voltál velünk a Harmonia Albensis koncerteken. Most visszatértél. Mit jelentett, mit jelentett számodra ez a hangverseny sorozat?

M.E. Hívő ember lévén, mindig nagy öröm számomra, ha egyházi körülmények között énekelhetek. Egyrészt azért mert hangulata van, a hely szelleme dolgozik, másrészt, az oratórikus művek jó formában tudják tartani az embert. Jelen esetben, egy Bach kantatát fogok énekelni, szoprán szólóra, és ez mindenképpen készen tartja az embert. A koncentráció, és technikai nehézségek miatt is, nagyon fontos az énekesnek. Mivel Székesfehérvár vonzáskörzetében élek, számomra ez nagy öröm, hiszen minden koncerten nagyon sok ismerős arcot láthatok.

V.L. Külön öröm számunkra, hogy vállaltad ezt a fellépést, hiszen a barokk év jegyében, kivételes hangversenyeket hallhat a közönség. Azzal hogy karosi Bálint is közreműködik, kiváló lehetőség arra, hogy két ilyen kivételes karizmájú zenei személyiséget köszönthessünk városunkban.

M.E. Ez tulajdonképpen egy kamara est lesz, amelynek mindig különleges hangulata van. Örömmel tölt el, hogy ilyen nagyszerű muzsikusokkal léphetek fel. A templomnak méltóságot ad, amely mindenkire hatással van. Számomra a Ciszterci templom, a Szent István Bazilika és a Szent Imre templom is kivételesen fontos hely, ez utóbbiban Szabolcs atya születésnapján énekeltem, ami máig ható élmény számomra. Megerősíthetem, hogy egy énekes számára megtiszteltetés, és már-már kötelező ezeken a szent helyeken bemutatkozni.

V.L. Mostanság amikor leginkább a képernyőn találkozunk veled, különböző nagy formátumú zenei műsorokban, figyelemmel kísérve külhoni vendégszerepléseidet, fontosak maradtak ezek a bensőséges hangulatú koncertek számodra?

M.E. Természetesen, hívőként, római katolikus vallású emberként, egyházi indíttatású, oratórikus műveket énekelni, mindig nagyon kedves az ember szívének. Úgy érzem, hogy így áldozhatok, visszaadhatok valamit a Jóistennek is, ha már megkaptam tőle, hogy bejárhattam a világot, hangom alanyi jogán. Ezek azok a pillanatok, amikor ezt az meg tudom ezt hálálni.

Miklósa Erikát a Harmonia Albensis harmadik koncertjén láthatjuk és hallhatjuk, Karosi Bálint és az Alba Regia Szimfonikusok szólistáival közös koncerten 2018. július 19-én, csütörtökön este 19.30 órától a Ciszterci templomban.