A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Amadeo, Isten barátja - Mozart a Városházán

Új kezdeményezésként indította útjára a Somorjai Ferenc kamarazenekari hangversenysorozatot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A sorozat különlegessége, hogy a zenekar kisebb felállással, hangversenymesterek irányításával szerepel.

Képgalériánkat megtekintheti itt!

Az első koncert csütörtökön este volt a Városháza Dísztermében „Amadeo, Isten barátja” címmel, ahol Mozart művek hangzottak el. Szólistaként Szabadi Vilmos kétszeres MIDEM, Príma, HUNGAROTON és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész működött közre. Szabadi Vilmos 1984 óta aktív, gyümölcsöző kapcsolatot ápol az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, illetve Drahos Béla karnaggyal. Hangversenymesterként pedig G. Horváth László, az Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője működik közre.

Ifj. Major István örömét fejezte ki, hogy ismét egy olyan embernek állíthat emléket a zenekar, aki nagyon sokat tett Fehérvár zenei életéért. Mint mondta igazán méltő a hely a Városháza Díszterme ennek a sorozatnak. Köszöntőjében fedte fel azt a titkos játékot, aminek nem volt más a lényege, minthogy a teremben elrejtettek több belépőt az Árpád-fürdőbe, majd felhívta arra is a figyelmet, hogy a zenekar Facebook oldalán is lehet nyerni fürdőbelépőket.
 
A kamarazenekari hangversenysorozat első koncertjén a város alpolgármestere Brájer Éva is köszöntötte a zeneszerető közönséget. Kösznetet mondott a zenekarnak, hogy Somorjai Feri bácsi előtt tisztelegve, a legendás telekis zenetanár nevét viseli a hangversenysorozat. Amikor 2013-ban a város felújította a Városháza Dísztermét az is cél volt, hogy nyitott legyen a fehérváriak előtt és koncerteknek is otthont adhasson.

Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy 1963-tól 2009-ben bekövetkezett haláláig Székesfehérvár zenei életének meghatározó egyénisége volt. Kollégái és diákjai számára szeretett, vonzó, derűs egyéniség volt, munkáját mindig nagy hivatástudattal végezte. Sok évtizedes, kiemelkedő zeneszervezői, szakmai és közéleti életútját a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével ismerték el és elsőként részesült a város zenei elismerésében, a Fricsay-díjban.
 
Június 2-án 19.30 órakor a Bory-vár udvarán rendezik meg a „Könnyed nyári hangulatok” című koncertet, melyet Kuklis Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere vezet, szólistaként közreműködik Molnár Zoltán trombitaművész. A népszerű programban a barokk muzsikától a mai kor zenéjéig számos alkotás szerepel, többek között Pachelberg „Canon”-ja, Albinoni „Adagio”-ja, Boccherini „Menüett”-je, vagy Morricone „Cinema Paradiso”-ja.
 
Szeptember 15-én, 19.30 órától a Ciszterci Templomban kezdődik a harmadik hangverseny „Város, templomok és kastélyok zenéje” címmel. Ezzel a programmal nyitják meg azt az egyházzenei konferenciát, amely a Szent István Király Múzeum és a Károlyi Alapítvány szervezésében valósul meg szeptember 22-24-e között. A barokk dallamok jutnak főszerephez, a műsor különböző európai városokba kalauzol. Meghívott vendégként orgonán közreműködik és vezényel Dinyés Soma, továbbá a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Exsultate Fiúkórusa.
 
A sorozatot a „Valse Triste”, azaz „bús keringő” című koncert zárja október 20-án, 18.00 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Közreműködik Selmeczi Gábor hegedűművész, és vezényel a fiatal Sándor Károlyi, aki 2014-től vezető karmestere a bécsi Akademischen Symphonie Orchester-nek, és rendszeres vendégkarmestere a romániai Filarmonica Dinu Lipatti-nak, csakúgy, mint a MÁV Szimfonikus Zenekarnak. A műsorban magyar művek szerepelnek, melyekkel már az október 23-i ünnepségekre hangolódnak.

forrás: szekesfehervar.hu