A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Donato Renzetti Székesfehérváron

AZ OLASZ MAESTRO - DONATO RENZETTI, A VILÁGHÍRŰ KARMESTER SZÉKESFEHÉRVÁRON

Április 21-i pécsi, a Kodály Központban tartandó koncertjére invitálja a zeneértő közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Farkas Ferenc hangversenybérlet keretében a világhírű olasz karmester, Donato Renzetti vezényletével Rossini, Bartók és Respighi műveit játsszák szombaton, 19 órától „Az olasz Maestro” című koncertjükön. Az esemény felvezetéseként csütörtökön a Hiemer-házban Koltay Anna, műsorvezető beszélgetett Donato Renzettivel.

 

„Ács János, karmester segített megnyerni a Maestrot, aki egy világszínvonalú művész, ráadásul kedves, szellemes ember, így a legtöbbet képes kihozni a zenekarból. Több mint három esztendeje dolgozunk az Alba Regia Szimfonikus Zenekar intenzív fejlődéséért, mérföldkő ezen az úton a szombati koncert, amellyel a világszínvonalat ízlelgetjük. Fontos, hogy minél jobb akusztikai körülmények között játszhassunk, szeretnénk megmutatni, hogyan szólal meg a zenekar egy, a 21. századi körülményeknek megfelelő teremben.” - emelte ki köszöntőjében ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója.

 

Donato Renzetti a fehérvári zenekarral közös hangverseny mellett pályafutásáról, zenei indíttatásáról is mesélt. Mint mondta, már ötéves korában leírta, hogy karmester szeretne lenni. 13 évesen kezdte a konzervatóriumot, ahol hegedülni tanult, de hangszerként mindig is a dob érdekelte. A milanói Scala is a modern zenét ismerő dobosként hívta meg zenekarával, ezután kapott lehetőséget karmesterként is a világhírű operaházban.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva, alpolgármester köszöntötte az olasz karmestert és feleségét. „Nagy öröm a város számára, hogy a pécsi Kodály Központban mutatkozhat be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Szeretnénk, ha ebben a koncertélményben a fehérváriaknak is részük lehetne, ezért buszok indításával is segítjük a zeneszerető közönség eljutását a koncertre.” - hangsúlyozta Brájer Éva, aki hozzátette, nagyon szép állomása a zenekar fejlődésének a világhírű Donato Renzettivel most kialakított együttműködés, és kíváncsian várja, hogyan jelenik majd meg például Bartók zenei világa egy olasz karmester szemléletén keresztül.

Donato Renzetti világszerte az egyik legelismertebb olasz dirigens. Koncert- és operakarmesterként egyaránt nagyon népszerű. Számos versenyeredménye körül a legjelentősebbek a Diapason d’argento competition, a San Remó-i Gino Marinuzzi Verseny és a Sienai Accademia Chigianán rendezett Ottorini Respighi Verseny során gyűjtött díjak, a genovai I. Ernest Ansermet Versenyen kapott bronzérem, valamint a milánói Scala X. Guido Cantelli Versenyén szerzett abszolút győzelme. A világ legjobb zenekarait vezényelte hosszú pályafutása alatt, legendás szólistákkal koncertezett a legpatinásabb hangversenytermekben és operaházakban, beleértve a milánói Scalát, a New York-i Metropolitant, a Buenos Aires-i Teatro Colónt, a Carnegie Hallt, a Veronai Arénát, a Chicagói Lyric Operát is.

forrás: www.szekesfehervar.hu, fotó: Simon Erika