A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Donne Sante - hazatérés és születésnapi ünneplés a Harmonia Albensisen

Hétfőn éjszaka még ókori helyszínen, Rómában, a Nabucco egyik főszerepében lépett színpadra, csütörtökön már a fehérvári Bazilika közönsége ünnepelte Boross Csillát, aki szívügyének tartja, hogy sűrű nemzetközi programja közben is időt szakítson arra, hogy fellépjen szülővárosában. Boross Csilla idén is Medveczky Ádám világhírű karmesterrel közösen koncertezett Fehérváron, a koncerten a karmestert 75. születésnapja alkalmából köszöntötték.

 

Az eseményről készült videót itt megtekintheti!

A harmadik előadással folytatódott a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat Székesfehérváron, két világsztár közreműködésével. Csütörtökön este Boross Csilla opereaénekes és Medveczky Ádám világhírű karmester ismét együtt léptek fel helyi kórusokkal közösen a Szent István Bazilikában, a „Donna Sante” című est keretében. A tavalyi év kiemelkedő zenei élménye volt Boross Csilla operaénekes, Medveczky Ádám Liszt Ferenc és Kossuth-díjas karmester és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös fellépése a „Pietà Signore” című esten, a művészek szeretete, odaadása arra sarkallta a szervezőket, hogy idén új műsorral igyekezzenek megismételni a sikert a 2016-os Harmonia Albensis keretében.

A megújult Szent István Bazilikában a hangverseny során olyan női sorsok elevenedtek meg, melyek a legnemesebb emberi vonásoktól – mint az alázat, a mások iránti korlátlan áldozatvállalás, a hűség, az istenszeretet – válnak rendkívülivé és megdöbbentővé. A legismertebb operarészletek mellett olyan különlegességek is felcsendültek, mint Giordano „Andrea Chénier” című operájából Maddalena áriája, vagy Caccini „Ave Maria”-ja. Hallhattunk továbbá Mozart, Puccini, Bizet, Verdi és Wagner zeneműveket is. A megújult Szent István Bazilikában szerepelt az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Primavera Kórus,az Alba Regia Vegyeskar, a Vox Mirabilis Kamarakórus és az Ars Musica kórus is.

Medveczky Ádám számára is nagy örömet jelentett a székesfehérvári szereplés. A Liszt- és Kossuth-díjas karmester pályafutása során első alkalommal vezényelt a fehérvári Szent István Bazilikában, ami különleges élmény volt számára, hiszen az ország szíveként tekint a városra. A koncerten a karmester kedvenc műfajaiban kalandozhatott, hiszen a bécsi klasszikusok mellett az olasz romantikus zene is jelen volt. Medveczky Ádám július 15-én ünnepli 75. születénapját, a koncerten meglepetéssel is készültek számára. Székesfehérvár Önkormányzata nevében  Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte a Kossuth-díjas karmestert. A zenekar, a kórusok és Boross Csilla művésznő pedig zenei imával kedveskedett az ünnepeltnek. Cesar Franck: Panis Angelicus című művét Medveczky Mester egykori zenei gimnáziumi társa, Horányi Ottilia vezényelte a koncert összes közreműködőjének, hatalmas sikerrel. Az egész bazilikát betöltő nagy ováció után Medveczky Ádám meghatott, őszinte szavakkal viszonozta a köszöntést.

Boross Csilla operaénekes a koncert előtt kiemelte, hogy hazatérés számára ez a hangverseny, hiszen Székesfehérvárról indult, ez a város a szülővárosa. A philadelphiai, washingtoni, római, palermói, genfi, montpellier-i és melbourne-i operaházakban is otthonosan mozgó művésznő hálával gondol vissza a székesfehérvári Ének-Zenei Általános Iskolára és a Zeneiskolára, ahonnan tudást és emberséget kapott. Boross Csilla elmondta, hogy a héten még Rómában lépett a közönség elé a Nabucco egyik főszerepében, majd repülőre ült, hogy Székesfehérváron énekelhessen. Mint elmondta, szülővárosa mindig elsőbbséget élvez, itt jótékonysági céllal is szívesen lép fel. A koncert végeztével a kórusok, a zenekar tagjai és a közönség átsétáltak a Városház térre, a zeneiskolához. Somorjai Ferenc emléktáblája előtt, mécsesek fényében, Kodály: Esti dalának eléneklésével emlékeztek az egykori zenetanárra, karnagyra, a szép városi hagyománnyá vált Harmonia Albensis koncertsorozat szülőatyjára.

 

forrás: szekesfehervar.hu