A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Hangszer a jövőből - a diákokat is elvarázsolta a csodazongora

A harmadik fejezettel folytatódott pénteken az „Új a PartiTúra” ifjúsági hangversenysorozat a Vörösmarty Színházban, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szervezésében. A fiataloknak páratlan élményben volt részük Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész által, aki bemutatta és megszólaltatta a saját ötletéből és közreműködésével kifejlesztett, forradalmian új zongorát.

 

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szervezésében tavaly októberben indult el a város megújult ifjúsági hangversenysorozata „Új a PartiTúra” címmel. A négy alkalomból álló sorozattal igen magas színvonalú komolyzenei programokat kínálnak Székesfehérvár fiataljainak. A Vörösmarty Színház nézőterét ma ismét tejesen megtöltötték a diákok és pedagógusaik, akiknek páratlan zenei élményben volt részük. „A csodazongora” című hangverseny keretében Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész megszólaltatta az ötlete nyomán kifejlesztett, forradalmian új magyar hangszert. A program házigazdája ezúttal is Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója volt, aki több mint harminc éve foglalkozik ifjúsági hangversenyek moderálásával.

A programon Bogányi Gergely beszélt zenei pályafutásának indulásáról, kiemelten azokról a komoly és hosszú felkészülést igénylő versenyekről, melyeken már hatéves kora óta részt vett. Hosszasan beszámolt a vizualitás és hangzás tekintetében is egészen különleges módon kommunikáló Bogányi hangversenyzongoráról, amelyet 2015-ben mutattak be. Több mint húsz évvel ezelőtt, egy baráti társasággal folytatott beszélgetés során merült fel annak ötlete, hogy alkossanak egy teljesen új típusú hangszert. Ezt követően Bogányi Gergely folyamatosan ösztönzést érzett a munkára, majd tíz évvel ezelőtt, a fejlesztő gondolatok konkrét tervezéssé értek, az inspiráció vezérfonalát az egyre tökéletesebb hangigény adta. Az új hangszer mind méretét, mind pedig hangzását és hangszínét tekintve eltér a tradicionális hangversenyzongoráktól, különleges értékét adja a rendkívül tiszta, éneklő hang. A fejlesztés során az egyik legfontosabb szempont volt továbbá a különleges külső megjelenés, a hagyományos, három lábon álló forma és a teljesen új dizájn ötvözése, az, hogy a hangszer fejezze ki a muzsika lendületét, lebegését és spiritualitását. Az építésbe a kompozit ipar is bekapcsolódott, hiszen a hangszer lelkeként funkcionáló egység, az úgynevezett rezonáns és a külső burkolat is rendkívül erős karbon kompozitból készült. A fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik.

A programon Bogányi Gergely több zeneműből adott elő részleteket, többek között egy Chopin etűd-öt játszott a fiataloknak. A hangverseny második felében az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral közösen adta elő Edvard Grieg a-moll zongoraversenyének első tételét Drahos Béla vezényletével. Az „Új a PartiTúra” sorozat még egy Bogányi előadással folytatódott pénteken kora délután a Vörösmarty Színházban. A Kossuth-díjas művész ma 19.00 órakor a Skandináv esten örvendezteti meg a nagyérdeműt a teátrumban.  

Forrás: http://kultura.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_168480