A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Harmonia Albensis tizenhatodszor

Idén is különleges zenei élményeket kínál a Harmonia Albensis és a Musica Sacra  

Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen július 5-én kezdődik a Harmonia Albensis. A négy nyári koncert keretében olyan világhírű művészek lépnek fel Fehérváron, mint a sorozat korábbi arca, Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, Marosvári Péter, Finnországban élő, fehérvári orgonaművész, Kolonits Klára, énekművész vagy Janos Acs, karmester.

„Mint az utóbbi tizenhat esztendőben minden nyáron, júliusban idén is lesz Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. Új helyszín is belép - a Bazilika felújítása nyomán - a jó akusztikájú Felsővárosi Szent Sebestyén templom, amely a sorozatot záró, negyedik koncert helyszíne lesz.” - emelte ki Brájer Éva, csütörtökön, a Hiemer-házban tartott sajtótájékoztatón. „Megható és örömteli, hogy más, hasonlóan izgalmas nyári rendezvények – így a Musica Sacra és a Koronázás Szertartásjáték – megjelenése mellett a Harmonia Albensis jelentősége és népszerű nem változott, megmaradt olyannak, amilyen a kezdetekkor volt." - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere.

1

„Minden olyan alkalom ünnep az Alba Regia Szimfonikus Zenekar életében, amikor új sorozatot jelenthetünk be. Különösen így van ez akkor, amikor nemzetközileg is elismert, élvonalbeli művészek látogatnak Székesfehérvárra, tehát nem kell kimozdulnunk a városból ahhoz, hogy a legmagasabb szintű zenei produkciókat hallhassunk.” - hangsúlyozta ifj. Major István.

2

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója bemutatta a sorozat nyitókoncertjének főszereplőjét, a Finnországban élő, de fehérvári származású orgonaművészt, Marosvári Pétert, aki elmondta, nagy öröm számára, hogy ebben a sorozatban játszhat; hiszen nagyon hosszú idő után játszik újra Székesfehérváron, a Szent Imre templomban, ahol 18 éves korában segédkántor volt.

3

„Kicsit újszerű, némileg rendhagyó műsorral lépek fel Székesfehérváron, hiszen a barokk kortól napjainkig válogattam műveket a július 5-i orgona koncertre, amelynek első részében német mesterek művei, Bach és Mendelssohn alkotásai, majd a 20. századi francia zeneszerző, Françaix ritkán hallható műve szólal meg.” - tette hozzá Marosvári Péter.

A Harmonia Albensis részletes programja, helyszínek, időpontok:

Világok Zenéi – Marosvári Péter orgonaestje július 5. 19.30, Szent Imre-templom

Barokk körbetekintés – A Junior Príma Díjas In Mediass Brass rézfúvós kvintett hangversenye július 12. 19.30, Ciszterci templom

A barokk nyomában – Miklósa Erika, Karosi Bálint és az Alba Regia Szimfonikusok szólistáinak koncertje július 19. 19.30, Ciszterci templom

A Salzburg-i mise – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus hangversenye július 26. 19.30, Szent Sebestyén-templom

harmonialbensis18_web

Harmonia Albensis sorozat négy templomi koncertet tartalmazó bérlet ára 6400 forint, a jegyár 2200 forint. Jegyek és bérletek a Vörösmarty Színház jegyirodájában, a Tourinform Irodában és a www.arso.huoldalon keresztül kaphatók.

Ugyancsak megkezdődött a jegyértékesítés az augusztus 12-én, a Nemzeti Emlékhelyen megvalósulóMUSICA SACRA előadásra, melyen Gioachino Rossini: Petite messe solennelle műve csendül fel. A Harmonia Albensis bérlettulajdonosok 30% kedvezménnyel válthatnak Musica Sacra belépőjegyet.

 

forrás: www.szekesfehervar.hu, szöveg: Lugosi Balázs, fotó: Molnár Artúr