A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Szimfonik Táncdalfesztivál

Ötven évvel ezelőtt, 1966-ban rendezte meg első alkalommal a Magyar Televízió a Táncdalfesztivál címet viselő zenei tehetségkutató műsorát, ami egy generáció életérzését jelentette. Június 13-án 19 órakor Fehérváron, a Vodafone Sportcsarnokban újrahangszerelve, népszerű sztárok előadásában és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretében hangzanak el ismét a régi slágerek.

A sajtótájékoztatóról készült felvételt galériánkban megtekintheti!

Az 1966-os Táncdalfesztivál 50 éves évfordulója kapcsán az Alba Regia Szimfonikus Zenekar állított össze egy koncertre valót a régi sikerszámokból. A koncert nemcsak a régmúlt pillanatokat kívánja felidézni, hanem újrahangszerelve a fiatalabb generációkkal is szeretné megszerettetni azokat a zenéket, amelyeket ma elsősorban az idősebb generációk ismernek. Június 13-án többek között olyan sztárok előadásában csendülnek fel a régi- új dalok a fehérvári Vodafone Sportcsarnokban, mint Malek Andrea, Szulák Andrea, vagy Gájer Bálint.

A június 13-i esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy a Szimfonik Táncdalfesztivál könnyed zenei élményt nyújtó világával új útra lépett a százéves Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Mint mondta, Ifj. Major István igazgató nagyon újszerűen irányítja a zenekart, a városvezetés pedig teljes mértékben támogatja és örül ennek az izgalmas kezdeményezésnek. Székesfehérvár alpolgármestere köszönetét fejezte ki Malek Andreának és Koós Jánosnak, hogy elfogadták a zenekar felkérését. Külön örömét fejezte ki, hogy Nánási Anna, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanulója révén székesfehérvári fellépője is lesz a Szimfonik Táncdalfesztiválnak. Brájer Éva a kulturális rendezvény zenei vezetőjének, Hámori Jánosnak a munkásságát is méltatta. Beszédében hangsúlyozta, hogy Hámori János minden esetben készen áll arra, hogy egyedülálló élménnyel örvendeztesse meg Székesfehérvár zeneszerető közönségét. Végül minden székesfehérvárit és a város környékén élőt invitált a június 13-i zenei estre..

"Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar történelmi pillanata ez. A zenekar sokáig azon az állásponton volt, hogy csak és kizárólag színpadi szimfonikus zenét játszik és operettben sem kíván részt venni. Ma pedig eljutottunk oda, hogy örömmel vesszük az operett, musical és más egyéb műfajokban való részvétel lehetőségét. Ez a produkció az első, amikor először igazán kilépünk abból a kategóriából, amiben a zenekar eddig működött. Szeretném ha ez meg is maradna és mindig lennének a zenekarnak színes, műfaji határokat átlépő produkciói. Grandiózus produkcióval kezdjük a határok feszegetését, hiszen az 50 éves táncdalfesztiválra emlékezünk. Célunk, hogy a nagy sikerű számok ne csak az idősebb generációnak nyújtsanak élményt, hanem újrahangszerelve megmutassuk a fiatalabb generációknak is ezeknek a daloknak az értékét." - mondta el a produkció kapcsán ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikusok igazgatója.
 
Hámori János, az elhangzó dalokat új hangszereléssel kívánja közelebb hozni a fiatalabb generációkhoz. "Mi a könnyűzene? A könnyűzene könnyű? Kérdezzük meg azt, aki játssza és azt fogja mondani, hogy nem is olyan könnyű. A komolyzene meg komoly? Nem mindig. A komolyzene sem komoly, a könnyűzene sem könnyű, a kettőből együtt most talán kijön valami, ami nem is olyan komoly, nem is annyira könnyű, de azért mégis könnyed és a mai fülnek is emészthető." - mondta el a június 13-i koncertről.
 
Malek Andrea énekesnő szerint a fellépő művészek missziót teljesítenek, amikor "megpróbálják a fogukban tartva, átvinni a szerelmet a túlsó partra". "Ez a koncert jó alkalom arra, hogy a Táncdalfesztivál életérzést és ezt a dallamvilágot eljuttassuk az emberekhez. Csodálatos érzés, hogy kiválaszthatom azokat a dalokat, amiket szimfonikus kísérettel énekelhetek el. Bátorkodtam édesanyám, Toldy Mária díjnyertes dalát, a Más ez a szerelem című dalt kiválasztani és eléneklem az Egy fiú a házbólt is, amit Késmárki Marika énekelt, mert ez a dal méltatlanul elfeledett lett mostanában." - fogalmazott Malek Andrea. 
 
Koós János a mai énekeseknek azt kívánta, hogy olyan sikerük legyen a dalaiknak 50 év múlva, mint az ő dalainknak. "Amikor koncertjeimen a nagymamák mellett ott ülnek az unokák, ők is tudják a dallamot és a szöveget. Szeretném, ha még egyszer el tudnánk hozni azt a hangulatot amit a táncdalfesztiválok jelentettek. Nagy megtiszteltetés ez a felkérés és örömmel jövök majd el." - emelte ki a népszerű énekes, aki szerint a koncert egyben tisztelgés olyan régi nagy szerzők előtt, mint Fényes Szabolcs.
 
A gazdag kulturális-zenei repertoárban a fiatalabb generáció tehetséges képviselői is elkápráztatják az Alba Regia Sportcsarnok közönségét. Ullmann Mónika egykori slágerét, az „Írtam a bátyámnak egy dalt” című számát a nyolcéves Bertalan Dóra és a kilenc esztendős Nánási Anna adja elő, akiket egy komoly válogatót követően választottak ki a júniusi produkcióra. Nánási Anna elmondta a keddi sajtótájékoztatón, hogy nagyon közel áll a szívéhez a vicces fordulatokban gazdag dal. Mindennap reggel és este is legalább kétszer-háromszor elénekli.