A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Újdonságok az induló zenekari évadban

Klasszikusokkal és újdonságokkal vár az új komolyzenei évad Székesfehérváron

A PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozat és a Farkas Ferenc bérlet 2018/2019-es évadának zenei kínáltában Prokofjev, Csajkovszkij, Strauss, Mozart, Puccini művei csendülnek fel. Az ifjúsági hangversenysorozatot különleges interaktív show zárja a Melodika Project-tel.

 4

A PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozat négy alkalommal, négy időpontban várja a fiatalokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.  

Elsőként október 8-án Rómeó és Júlia - ahogy Prokofjev látta címmel csendülnek fel a nagy orosz zeneszerző életművének talán legszebb dallamai, majd december 3-án népszerű válogatást hallhatunk Csajkovszkijtól Johann Straussig. 2019 február 5-én Változatok és fúga egy Purcell témára címmel hallhatjuk Benjamin Britten remekművét, amely azzal a céllal született, hogy egy oktatófilm keretén belül mutassa be a gyerekeknek a zenekari hangszereket, azok hangszínét, sajátságait, játszási módjait. A sorozatot 2019 május 3-án a Melodika Project interaktív show-ja zárja. 

Öt hangversenyt, hat szólistát, három vendégkarmestert és egy vendégzenekart hallhatunk a Farkas Ferenc bérletben meghirdetett koncerteken.

A Farkas Ferenc bérlet a 2018/2019-es évadban különlegesen színes, több műfajt átölelő programokat kínál a koncertlátogatóknak. A Csupa romantika műsorán Schubert, Schumann és Prokofjev művei szerepelnek, az újévi koncerten pedig a a mindenkori legjobb filmzenék csendülnek majd fel, olyanok, amelyek Oscar-, Golden Globe-, Grammy- és már rangos díjak tucatjaival öregbítették szerzőik hírnevét. A hangversenysorozatban Két hang, két lélek címmel Rost Andrea és lánya, Harazdy Eszter lép fel, a "Zenekari körkép" a Szombathelyről érkező Savaria Szimfonikus Zenekar estje lesz, a sorozatot pedig Bousfield, a harsonaművész fellépése zárja.

 5

Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy sikerrel szólítják meg komolyzenével a fiatalokat, évről évre több koncertre van igény az ifjúság körében.

„Nagy öröm számunkra, hogy a három évvel ezelőtt megújult ifjúsági hangversenybérlet nagy népszerűségnek örvend. Megtöbbszöröződött a bérletet váltók száma, így az idei évadban négy alkalommal hívják zenei utazásra az általános és középiskolás korosztályt. Ez végtelenül nagy örömet jelent, hiszen ők lesznek majd azok, akik egy-két évtized múlva a Farkas Ferenc hangversenybérlet közönségét adhatják." - tette hozzá az alpolgármester, aki szólt arról is, hogy Fehérváron van egy erős, komolyzenét szerető bázis, aki rendszeresen jár komolyzenei koncertekre. A PartiTúra hangversenysorozattal kapcsolatban szólt arról is, hogy a fiatalokat kicsit lazábban, közvetlenebbül igyekeznek megszólítani, ami sikeres stratégiának bizonyult.  

 6

Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója a Farkas Ferenc bérlet kapcsán arról szólt, hogy szinte mindegyik előadáson megjelenik olyan szólista, vagy karmester, akik a nemzetközi zenei élet élvonalába tartoznak. 

Az ifjúsági hangversenybérletről szólva elmondta, hogy tapasztalataik szerint a gyerekeket is meg lehet érinteni komoly témákkal és olyan élményeket lehet adni számukra, amelyekkel közelebb hozható hozzájuk a klasszikus zene. 

7

 forrás: www.szekesfehervar.hu, Gáspár Péter írása, fotó: Simon Erika