A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Művészek

művészeti vezetés

Drahos Béla

művészeti vezető

1955-ben születtem Kaposváron. Mindhárom testvérem zenélt és én magam is nagyon fiatalon, mindössze nyolc évesen kezdtem fuvolázni. Néhany hónap tanulás után már a Csiky Gergely Színházban játszottam. A konzervatóriumot Győrben, Prőhle Henriknél, a Zeneakadémiát pedig Kovács Lórántnál végeztem el. Fiatal éveimben több rangos versenyt is megnyertem.
Zeneakadémista éveim alatt a budapesti Operaházban játszottam, majd a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának voltam a szólófuvolása. A zenekar tagjaival megalapított fúvósötössel első helyezést értünk el a Colmar-i nemzetközi versenyen.

A zenekarokban eltöltött években a világ legnagyobb karmestereivel dolgoztam együtt és figyeltem meg testözelből a munkájukat. Ez adta az inspirációt arra, hogy én magam is vezényeljek. Karmesterséget Bécsben, Karl Österreichernél tanultam. Később az akkori ÁHZ (ma Nemzeti Filharmonikusok) zenekarának voltam az első fuvolása és a betanító karmestere.

A Pécsi Tudományegyetem és a Zeneakadémia tanára vagyok, doktori címet és habilitációt is szereztem. Liszt-díjat és Köztársasági Érdemrendet kaptam.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral már 17 éve dolgozom együtt, célunk, hogy Székesfehérvár zenei életét gazdagítsuk, és örömet  szerezzünk a hallgatóságnak. Fontos célkitűzésünk, hogy a zene szeretetére neveljük a  következő generációt.

művészeti vezetés

Medveczky Ádám

Kossuth-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház és a MATÁV Szimfonikusok egykori zeneigazgatója, majd a Győri Filharmonikusok  volt első karmestere. A Operaház rendszeresen visszahívott vendégkarmestere, A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.

 

"Pályakezdő korom óta szívesen és örömmel koncertezem Székesfehérváron. Megkap a város történelmi hangulata, a hozzáértő közönség, a rokonszenves, jó képességű Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Számtalan szép és felejthetetlen hangverseny fűz ehhez a városhoz. Nagyon örülök, hogy a jövőben még gyakrabban találkozhatunk!"

művészeti vezetés

Selmeczi Gábor

1979-ben született zenész családban. Hétévesen kezdett hegedülni Kutasi Margitnál, majd diplomát 2006-ban a Bécsi Zeneakadémián Rainer Küchl osztályában szerzett. 19 éves korától folyamatosan játszik a Bécsi Operaház és a Bécsi Filharmonikusok zenekarában, ahol a világ vezető zenészeivel és karmestereivel dolgozhatott együtt. Éveken keresztül részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékokon is. 2001-ben lépett fel először a Budapesti Fesztiválzenekar művészeként, majd egy hosszabb megszakítás után 2011-től ismét rendszeres résztvevője a koncerteknek és az azt megelőző egyedülállóan aprólékos, igazi műhelymunkát jelentő felkészülésnek. 2012 nyarán alapította meg a Lanner Kvartettet azzal a céllal, hogy a bécsi családi muzsikálás és a párizsi szalonok hangulatát felidézve a komolyzene egy itthon talán kevésbé ismert, de gyönyörű szegmensével gazdagítsa az emberek mindennapjait.