A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Történet

Alba Regia Szimfonikus Zenekar

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar életének új korszaka kezdődött meg 2015. január 1-én, önálló intézményként lehetősége nyílt intenzívebben tevékenykedni a magyar kulturális élet sokszínűségéért.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart 1913-ban alapította Hermann László és Fricsay Richárd, így büszkén mondhatjuk, hogy az ország legrégebbi zenei együttesei közé tartozik. Művészeti vezetője 1999-2017 között Drahos Béla Liszt–díjas fuvolaművész, karmester.

Fennállása óta Székesfehérvár zenei életének meghatározója. Rendszeres szereplője a régió más városainak, valamint a budapesti koncertpódiumoknak is. Sikeres külföldi fellépései voltak szerte Európában az évtizedek folyamán.

A zenekar repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig terjed, ezen belül is kiemelt figyelmet szentelnek az oratórikus műfajnak, hangversenyeik közül kiemelkednek az aacheni Dóm fiúkórusával (Bach: Máté Passió), vagy a brémai Dómkórussal (Brahms Német Requiem) adott előadások.

Az egyházi ünnepekhez kapcsolódó hangversenyek mellett, mint a húsvéti, karácsonyi, vagy halottak napi koncertek, melyek a város kórusainak közreműködésével születnek meg, a zenekar bérleteiben rendszeresen olyan országos és nemzetközi hírű művészek is szerepelnek, mint Miklósa Erika, Carlo Ponti, Kálmándy Mihály, László Boldizsár, Illényi Katica, Bogányi Gergely, Medveczky Ádám, Szabadi Vilmos, Ács János, a moszkvai Bolsoj szólistái, a Magyar Rádió Énekkara.

A zenekar immár évek óta sikeresen szerepel a Vörösmarty Színház által rendezett zenés színpadi darabokban.

2007-ben a zenekar meghívást kapott a Művészetek Palotájába, a „Magyar Szimfonikus Körkép” című rendezvénysorozatra, ahol telt ház előtt óriási sikerrel lépett fel, s azóta is több sikeres koncertet adott a mára nemzetközi hírűvé vált Bartok Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 2014. szeptember 14-én a felújított Zeneakadémia Nagytermében hatalmas érdeklődés mellett adott koncertet a Holokauszt áldozatainak emlékére Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész közreműködésével.

Szimfonik Táncdalfesztivál címmel országos koncertkörútra indul az együttes, melyen többek között Szulák Andrea, Malek Andrea, Farkas Gábriel és Gájer Bálint lesz a sztárvendége.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jelenleg négy különböző jellegű hangversenysorozattal rendelkezik: a fiatalabb korosztálynak szóló PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozattal, a Farkas Ferenc szimfonikus zenekari Hangversenybérlettel, a Harmonia Albensis nyári, templomi Hangversenysorozattal, valamint az új Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozattal.