A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. bővebb leírás
elfogadom

Történet

Alba Regia Szimfonikus Zenekar

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar életének új korszaka kezdődött meg 2015. január 1-én, önálló intézményként lehetősége nyílt intenzívebben tevékenykedni a magyar kulturális élet sokszínűségéért.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart 1913-ban alapította Hermann László és Fricsay Richárd, így büszkén mondhatjuk, hogy az ország legrégebbi zenei együttesei közé tartozik. Művészeti vezetője 1999 óta Drahos Béla Liszt–díjas fuvolaművész, karmester.

Fennállása óta Székesfehérvár zenei életének meghatározója. Rendszeres szereplője a régió más városainak, valamint a budapesti koncertpódiumoknak is. Sikeres külföldi fellépései voltak szerte Európában az évtizedek folyamán.

A zenekar repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig terjed, ezen belül is kiemelt figyelmet szentelnek az oratórikus műfajnak, hangversenyeik közül kiemelkednek az aacheni Dóm fiúkórusával (Bach: Máté Passió), vagy a brémai Dómkórussal (Brahms Német Requiem) adott előadások.

Az egyházi ünnepekhez kapcsolódó hangversenyek mellett, mint a húsvéti, karácsonyi, vagy halottak napi koncertek, melyek a város kórusainak közreműködésével születnek meg, a zenekar bérleteiben rendszeresen olyan országos és nemzetközi hírű művészek is szerepelnek, mint Miklósa Erika, Carlo Ponti, Kálmándy Mihály, László Boldizsár, Illényi Katica, Bogányi Gergely, Medveczky Ádám, Szabadi Vilmos, a Magyar Rádió Énekkara.

A zenekar immár évek óta sikeresen szerepel a Vörösmarty Színház által rendezett zenés színpadi darabokban.

2007-ben a zenekar meghívást kapott a Művészetek Palotájába, a „Magyar Szimfonikus Körkép” című rendezvénysorozatra, ahol telt ház előtt óriási sikerrel lépett fel, s azóta is több sikeres koncertet adott a mára nemzetközi hírűvé vált Bartok Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 2014. szeptember 14-én a felújított Zeneakadémia Nagytermében hatalmas érdeklődés mellett adott koncertet a Holokauszt áldozatainak emlékére Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész közreműködésével.

Szimfonik Táncdalfesztivál címmel országos koncertkörútra indul az együttes, melyen többek között Szulák Andrea, Malek Andrea, Farkas Gábriel és Gájer Bálint lesz a sztárvendége.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jelenleg négy különböző jellegű hangversenysorozattal rendelkezik: a fiatalabb korosztálynak szóló PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozattal, a Farkas Ferenc szimfonikus zenekari Hangversenybérlettel, a Harmonia Albensis nyári, templomi Hangversenysorozattal, valamint az új Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozattal.